Alle twintig winkels van boekhandel Polare zijn dinsdag tijdelijk gesloten. Eppo van Nispen van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) verwacht niet dat Polare failliet gaat.

“Als boekhandel Polare omvalt, verdwijnt er een belangrijk verkoopkanaal, maar ik verwacht dat de soep niet zo heet gegeten zal worden”, aldus Van Nispen.

Volgens het management van de boekhandel is het sluiten van de winkels nodig om het voortbestaan van de onderneming veilig te stellen. Polare-directeur Jan van de Wouw zei dinsdag dat er hard wordt gewerkt om de winkels snel te kunnen heropenen. De Nederlandse outlet-stores en de acht Belgische vestigingen van Polare blijven vooralsnog gewoon geopend.

“Het lijkt mij stug dat als Polare het niet zou redden, er dan geen partijen te vinden zijn die de hele keten of winkels in de stad willen overnemen”, meent Van Nispen. “Dan vindt er gewoon een herschikking plaats, net zoals dat in andere sectoren gebeurt.” Polare zelf zegt in gesprek te zijn met verschillende partijen.

Boeken doen het beter dan games en schoenen

Polare heeft naar eigen zeggen last van een “onvoorziene extra daling van de boekverkopen”. De bestedingen in de boekenbranche dalen al sinds 2008 en hebben naar verwachting het dieptepunt nog niet bereikt. Volgens Polare zakte de verkoop van boeken in Nederland in de laatste drie maanden van 2013 met meer dan 11 procent terug en de omzet in de top 100-titels liet zelfs een daling van circa 20 procent zien.

Van Nispen ziet het echter niet zo somber in. Natuurlijk hebben boekenwinkels last van de crisis, maar dat hebben schoenenwinkels ook, meent de CPNB-directeur. "Gek genoeg, presteren boekhandels ten opzichte van andere sectoren niet eens zo slecht."

Hij merkt in dat verband op dat het omzetverlies van games vorig jaar vele malen groter was dan dat van boeken. "Berichten als zou de boekenverkoop een vrije val doormaken, zijn flauwekul. Er wordt nog steeds veel gelezen in Nederland."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl